UNDI CALON PR NON MUSLIM ATAU CALON BN YANG MUSLIM??


Ada soalan-soalan yang ditimbulkan oleh sebilangan sahabat tentang hukum mengundi calon bukan islam, sedangkan di sebelah pihak Barisan Nasional diwakili seorang calon yang muslim.

Apa yang ingin diutarakan, reality di Malaysia yang mengamalkan sistem demokrasi, non muslim juga diberikan hak untuk menjadi calon dalam pilihanraya.

Dari situ, akan lahir titik kesamaan antara muslim dan non Muslim dalam mewakili parti masing-masing. Lebih-lebih lagi, antara parti PAS, PKR dan DAP yang kesemuanya mahukan kebebasan media, keadilan sejagat, SPR yang telus dan sebagainya. Apabila sudah ada asas titik kesamaan, maka Al-Quran menganjurkan agar diadakan “perpaduan”.

Firman Allah;

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ

Maksudnya;
”Katakanlah !! Wahai Ahli Kitab, marilah kepada titik kesamaan antara kami dan antara kamu”

(Surah Al-Imran : 64)

Justeru, apabila wujud titik kesamaan ini, maka dibenarkan kepada orang Islam memberikan undi kepada non muslim berbanding memberikan undi kepada calon Barisan Nasional, walaupun mereka beragama Islam sekalipun.

Lebih-lebih lagi, dengan mengundi calon non Muslim akan memberikan keuntungan dakwah kepada Islam itu sendiri, juga dapat membantu kemenangan PAS di Malaysia.

Membantu tersebut, samada mereka sedar bahawa mereka sedang membantu kemenangan Islam atau tidak, bukanlah isu yang perlu diutarakan. Tetapi, yang penting mereka memberi bantuan itu merupakan satu keuntungan PAS dalam berusaha hendak mendaulatkan islam.

Melihat kepada sirah, didapati Baginda SAW sendiri pernah menerima bantuan penjagaan dari non muslim, iaitu Abu Talib yang sehingga saat kematiannya, tetap tidak beriman dengan Allah SWT.

Begitujuga, ketika Baginda SAW hendak masuk balik ke Makkah, iaitu selepas golongan Taif menghambat Nabi SAW keluar dari Taif. Baginda SAW telah meminta bantuan dari tiga tokoh Kuffar, iaitu Al-Akhnas bin As-Syariq As-Saqafi, Suhail bin Amr dan Mat’am bin ‘Adi. Dengan permohonan bantuan Nabi dari tokoh-tokoh kuffar itu, menyebabkan Baginda SAW berjaya masuk balik Ke Makkah semula.

Jika diperhatikan, hakikat tindakan Nabi SAW ini adalah, berasaskan kepada kaedah fiqh yang berbunyi;

ارتكاب أخف الضررين

Maksudnya;
“Melakukan mudharat yang paling ringan antara dua mudharat”

Jika tidak meminta bantuan dari non Muslim, akan melahirkan mudharat, iaitu Nabi SAW sudah pasti tidak berjaya mengembangkan Islam. jika meminta bantuan dari Non Muslim juga ada mudharat, iaitu Nabi SAW mungkin akan dikhinati oleh non Muslim.

Pun begitu, dengan kebijaksanaan strategi nabi SAW dalam menilai dua keadaan itu, menyebabkan Nabi SAW bertindak meminta bantuan non Muslim demi menghilangkan mudharat yang lebih besar dengan melakukan mudharat yang kecil.

Dari perbahasan ini membuktikan, Islam tidak pernah melarang menerima bantuan dari golongan non muslim dalam usaha mengembangkan Islam.

Maka dari itu, sekiranya ada sebilangan non muslim yang mewakili parti mereka bertembung dengan parti BN, ketika itu, yang layak bagi pengundi adalah memilih parti yang dapat membantu PAS berbanding memenangkan BN yang taghut walaupun calonnya itu adalah seorang muslim sekalipun.

Sekian
Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg BUloh
30 mac 2009 * 7:50 pagi

Comments

1 Response to "UNDI CALON PR NON MUSLIM ATAU CALON BN YANG MUSLIM??"

~eemaanXplorer~ said... April 4, 2009 at 9:56 AM
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Sirr al-Asrar

Sirr al-Asrar

Who is Sirr al-Asrar

Kembara Ilmu

1) Tadika Kemas Taiping Perak

2) SAR Nurul Islam Taiping Perak

3) Sk St George 1 Taiping Perak

4) SK Kg Jambu Taiping Perak

5) SMK King Edward 7 Taiping Perak

6) SMKA Sultan Azlan Shah Bota Perak

7) SBPI Gopeng Perak

8) SMKA Sultan Azlan Shah (kembali)

9) SEPAKAT Driving Car

10) Persijilan Maahad Tahfiz Darul Quran KKB Selangor

11) Pondok Baitul Qura' Sg Udang Melaka

12) Allied Health Sciences CFS IIUM PJ Selangor

13) Tallaqi Kitab Ax101 with Us Muhadir

14) Dietetic IIUM Kuantan

Ar-Rijal

Kedai Kopi

Jemput Ziarah

Popular Posts

TETAMU