Umno kena penampar lagi


Genap sudah dua tahun, sambutan kemenangan besar Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-12, 8 Mac 2008.Dalam tempoh dua tahun ini, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat bekerja keras melaksanakan dan menunaikan amanah serta kepercayaan rakyat yang diperolehi dalam pilihan raya tersebut.

Dua tahun ini bukannya suatu tempoh yang mudah buat Pakatan Rakyat. Laluannya amat sukar dan berliku. Kesukaran ini wujud bukan kerana ketidakmampuan Pakatan Rakyat menguruskan kerajaan negeri atau melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh rakyat.

Kesukaran wujud kerana ia diciptakan oleh musuh-musuh dari dalam dan luar Pakatan Rakyat.

Musuh dari dalam ialah mereka-mereka yang berkepentingan, menjadi alat musuh dari luar untuk merosakkan nama baik Pakatan Rakyat.

Musuh dari luar Pakatan Rakyat, tidak lain tidak bukan, ialah Barisan Nasional (BN). BN yang tidak dapat menerima hakikat kekalahan besar pada 2008 dan penolakan rakyat yang berterusan terhadap mereka.

BN amat ketakutan kerana selepas 50 tahun memegang tampuk kuasa secara mutlak, rakyat Malaysia sudah berani menolak mereka.

Umno-BN amat menyedari bahawa, selepas dua tahun ini, mereka terus menerus mengalami kemerosotan dan bercempera di antara komponennya sesama sendiri.

Selepas setahun Tun Abdullah Ahmad Badawi 'dijatuhkan' dari jawatan Perdana Menteri, Umno-BN di bawah Presiden barunya, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, persepsi negatif rakyat terhadap mereka, masih belum dapat dipulihkan.

BN menerima tamparan paling hebat apabila dua tahun berturut-turut laporan Ketua Audit Negara memberikan pujian terhadap kesemua kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat dipuji kerana mengamalkan pemerintahan yang adil dan telus, menguruskan negeri dengan cekap, sekaligus berjaya menambah hasil negeri. Dengan peningkatan hasil negeri, maka Pakatan Rakyat berjaya membawa kemakmuran di negeri-negeri pimpinannya.

Sebaliknya Ketua Audit negara memberikan kritikan yang keras terhadap negeri-negeri di bawah pimpinan Umno-BN, yang bukan sahaja gagal menambah hasil negeri, malah meningkatkan beban hutang mereka serta kegagalan mengawal penyelewengan dan salahguna kuasa di peringkat akar umbi.

Maknanya, jika dibuat perbandingan kecekapan dan ketelusan mentadbir kerajaan negeri, Pakatan Rakyat jauh mendahului BN.

BN ternyata amat bimbang, lagi lama Pakatan Rakyat memerintah, selama itulah rakyat akan terus meninggalkan mereka dan memberi kepercayaan kepada Pakatan Rakyat.

Umno-BN amat menyedari, jika kemaraan ini tidak disekat, harapan mereka untuk terus menerajui negara pada PRU ke-13 nanti akan terkubur.

Maka mereka tidak ada jalan lain selain memecahbelahkan Pakatan Rakyat. Setakat ini BN dengan bantuan media talibarut mereka, gagal menghancurkan Pakatan Rakyat dari luar.

Mereka menukar strategi dengan usaha merosakkan Pakatan Rakyat dari dalam. Mereka menumpukan usaha mengkoyak rabakkan KeADILan kerana mereka tahu KeADILan lebih mudah untuk dirosakkan berbanding PAS dan DAP.

Justeru pemimpin, ahli dan penyokong Pakatan Rakyat.harus sedar bahawa serangan demi serangan yang dihadapkan kepada mereka, adalah manifestasi dari ketakutan BN terhadap kemaraan Pakatan Rakyat.

Hakikatnya dalam tempoh dua tahun ini, kehadiran Pakatan Rakyat amat dialu-alukan majoriti rakyat dan ia kini menjadi kerajaan menunggu (government in-waiting) di peringkat Persekutuan

Comments

0 Responses to "Umno kena penampar lagi"

Post a Comment

Sirr al-Asrar

Sirr al-Asrar

Who is Sirr al-Asrar

Kembara Ilmu

1) Tadika Kemas Taiping Perak

2) SAR Nurul Islam Taiping Perak

3) Sk St George 1 Taiping Perak

4) SK Kg Jambu Taiping Perak

5) SMK King Edward 7 Taiping Perak

6) SMKA Sultan Azlan Shah Bota Perak

7) SBPI Gopeng Perak

8) SMKA Sultan Azlan Shah (kembali)

9) SEPAKAT Driving Car

10) Persijilan Maahad Tahfiz Darul Quran KKB Selangor

11) Pondok Baitul Qura' Sg Udang Melaka

12) Allied Health Sciences CFS IIUM PJ Selangor

13) Tallaqi Kitab Ax101 with Us Muhadir

14) Dietetic IIUM Kuantan

Ar-Rijal

Kedai Kopi

Jemput Ziarah

Popular Posts

TETAMU