Tragedi Kg Memali 3

Kesan Tembakan di bahu PakTeh
Hari demi hari ceramah-ceramah asyahid Ustaz Ibrahim mula mendapat sambutan yang menggalakkan.boleh dikatakan hampir setiap malam program ustaz Ibrahim dipenuhi dengan ceramah dari satu tempat ke satu tempat sehingga ke negeri -negeri lain seperti perak,pulai pinang,perlis dan negeri-negeri di pantai timur.

Selalunya apabila ada program ceramah Pakteh adalah orang yang kerab menemani Asyahid ustaz Ibrahim.Kesempatan ini diambil oleh pakteh untuk menambahkanlagi pengetahuannya.
Dalam perjalanan ketempat-tempat ceramah pakteh selalu berbincang dengan Ustaz Ibrahim berkenaan dengan isu-isu agama.ini menyebabkan hubungan Pakteh dan Ustaz Ibrahim semakin erat.Pakteh menunjukkan tangan kirinya yang bengkok akibat tembakan

Menurut pakteh,ustaz Ibrahim seorang yang tegas,beliau tidak pernah merasa gentar untuk menegur sesiapa sahaja jika dirasakan perkara itu tidak betul.Pada suatu ketika,pengasas Madrasah itifaqiah Carok putih,Lebai Ya'kub merasa tercabar tengan pengaruh asyahid yang mula mengatasinya.Lebih-lebih lagi apabila ustaz Ibrahim mula bertanya tentang pentadbiran dan keewangan madrasah.Bermula dari sini akhirnya tercetuslah perang dingin antara lebai Ya'kub dengan asyahid ustaz Ibrahim Libya.

Akhirnya asyahid tidak lagi dibenarkan mengajar di sekolah tersebut lagi.Beberapa ahli Pas kawasan tersebut mempelawa ustaz Ibrahim untuk mengajar di surau berdekatan.Akhirnya Ustaz Ibrahim membuka Madrasah Islahiah Diniah,Kg.Memali.
Berkat keikhlasan asyahid Ustaz Ibrahim,madrasah tersebut terus mendapat sambutan dari masyarakat tempatan dan orang luar.

Lebai Ya'kub kemudian mengistiharkan diri menyertai Umno menyebabkan penyokong-penyokong pas meninggalkan Lebai Ya'kub dan belajar dengan Ustaz Ibrahim pula.
Ustaz Ibrahim Libya mula dikenali umum khususnya berkaitan ketegasan beliau berkaitan perbezaan Fahaman Islam Pas dan Umno.Beliau menerangkan secara terpeinci bagaimana orang yang menyokong pas dapat pahala dan menyokong Umno dapat dosa.Inilah yang menyebabkan
pempinan Umno pada masa gelisah yang akhirnya membawa kepada percubaan penangkapan beliau dibawah akta ISA.

Comments

0 Responses to "Tragedi Kg Memali 3"

Post a Comment

Sirr al-Asrar

Sirr al-Asrar

Who is Sirr al-Asrar

Kembara Ilmu

1) Tadika Kemas Taiping Perak

2) SAR Nurul Islam Taiping Perak

3) Sk St George 1 Taiping Perak

4) SK Kg Jambu Taiping Perak

5) SMK King Edward 7 Taiping Perak

6) SMKA Sultan Azlan Shah Bota Perak

7) SBPI Gopeng Perak

8) SMKA Sultan Azlan Shah (kembali)

9) SEPAKAT Driving Car

10) Persijilan Maahad Tahfiz Darul Quran KKB Selangor

11) Pondok Baitul Qura' Sg Udang Melaka

12) Allied Health Sciences CFS IIUM PJ Selangor

13) Tallaqi Kitab Ax101 with Us Muhadir

14) Dietetic IIUM Kuantan

Ar-Rijal

Kedai Kopi

Jemput Ziarah

Popular Posts

TETAMU