From PJ to Kuantan



Sudah lama blog bertuah nie dibiarkan usang.Bukannya tak ada masa lapang masa cuti 4bulan,entahlah,otak dan tangan rasa malas je nak menaip.Hari-hari layan anime dan cerita korea je(huhu). Bila dah start busy-busy nielah tangan gatai nak menaip dan idea datang mencurah-curah.

what happen to me right now??

Aku akhirnya dah bergelar mahasiswa!!!! 2 minggu lepas aku register as student IIUM Kuantan course Radiography and diagnostic imaging. Register paling singkat yang pernah aku lalui. 10 minit, semua urusan pendaftaran selesai. Bukan macam UM, berjam-jam tunggu masa register adik aku. (Jangan marah eh dak2 UM..hehe)

A week after Taaruf Week, suma department buat briefing,macam suai kenal antara lecturers and freshy student. Masa sesi taaruf, prof mintak sorang-sorang explain,

"Why you choose this field".

Macam-macamlah jawapan yang aku dengar.Paling famous sekali;

"I keen on physic more than biology",

"This course is interesting".

Sudah..!!! aku dah le pengalaman ngeri dengan fizik. Masa briefing kat CFS dulu.HOD (head of department) bagi taw "Radio is not a physic study". Tapi 1st sem 1st year pun dah kena belajar 2 subject fizik,Genaral medical physic dan radiation.

Bila sampai turn aku je,

"Actually, Radio is not my 1st choice.However,I try to adapt and make this course suitable to me".

Kat ayat last sahaja je nak sedapkan hati prof, sedangkan aku tengah berperang dengan hati. Sama ada nak tukar ke department atau terus tukar ke kulliyyah Sciences or Economy. Habis je department briefing, prof Zainul, deputy dean of student affair KAHS(kuliyyah of Allied Health Sciences) panggil aku.Kebetulan pulak prof salah sorang lecturer Radio.

"Ish,Pasai apa pulak nie,dress code ok, rambut ok..aku ada buat salah apa-apa ke?"

"what is your name again?"

"Ahmad Hisham Bin Shamsuddin"

"so, what is your 1st choice?"

"Dietetic, why prof?"

"At my data base, your name at diet."

"oh, really!!! But the offer letter state that my course is Radio."

"Forget about offer letter. This is latest one."

Hanya Allah sahaja yang tahu gembiranya hati aku.Nak tukar department bukan senang.Kena jumpa deputy Dean, kena ada concrete reason.Itu pun belum tentu dapat lagi. Yang herannya, kes macam nie berlaku kat aku sorang je. Ada dua tiga member yang senasib macam aku. 1st choice diet tapi dapat course lain.Sedangkan CGPA diorang higher than me.

Inilah yang dikatakan rezeki Allah. Datang dalam keadaan tidak disangka-sangka.

Alhamdulillah.Praise to Allah.

Apa best course Diet??

Tunggu next post...!!! cuma yang paling mencabar sekali nisbah bilangan student kat Diet.

4 brothers: 24 sisters

kira mencabar atau bertuah..???

Sirr al-Asrar

Sirr al-Asrar

Who is Sirr al-Asrar

Kembara Ilmu

1) Tadika Kemas Taiping Perak

2) SAR Nurul Islam Taiping Perak

3) Sk St George 1 Taiping Perak

4) SK Kg Jambu Taiping Perak

5) SMK King Edward 7 Taiping Perak

6) SMKA Sultan Azlan Shah Bota Perak

7) SBPI Gopeng Perak

8) SMKA Sultan Azlan Shah (kembali)

9) SEPAKAT Driving Car

10) Persijilan Maahad Tahfiz Darul Quran KKB Selangor

11) Pondok Baitul Qura' Sg Udang Melaka

12) Allied Health Sciences CFS IIUM PJ Selangor

13) Tallaqi Kitab Ax101 with Us Muhadir

14) Dietetic IIUM Kuantan

Ar-Rijal

Kedai Kopi

Jemput Ziarah

Popular Posts

TETAMU